BAGGRUND

Langeland: Efter to større brande i 2014, hvor der var problemer med brandhaner med for lidt tryk på, besluttede Langelands Redningsberedskab at gå i gang med et større brandhane-eftersyn.

Resultatet af undersøgelsen var nedslående. Mange af brandhanerne kunne reelt ikke bruges, fordi trykket var for lille. Omkring 2/3 af brandhanerne blev vurderet til at være for dårlige.

- Vi har ikke kontrolleret alle brandhaner. Årsagen er, at det altid giver store problemer med brunt vand i husene i nærheden. Derfor vælger vi en anden strategi: Vi udvælger 50-100 brandhaner, som har en god placering i forhold til hvad vandledningerne kan levere og i forhold til behovet, for eksempel store gårde. Resten bliver nedlagt. Hvis de ikke virker ordentligt, giver de bare en falsk tryghed, sagde Langeland Kommunes beredskabschef Torben Tørnqvist dengang til Øboen.

Torben Tørnqvist mente ikke, at fjernelsen af de mange brandhaner ville få nogen større betydning:

- Brandvæsenet har vand med, når man kører ud. I de allerfleste tilfælde vil det være nok, udtalte han videre til Øboen.

I mellemtiden er ansvaret for brandslukning på Langeland overgået til Beredskab Fyn, der dækker de fleste fynske kommuner. Beredskab Fyn har kontrakt med Falck om brandslukning på Langeland, ligesom Langeland Kommune havde dengang. Det er Falck, der i 2017 har stået for eftersynet af 65 af de i alt 266 brandhaner på Langeland.

  • fyens.dk