10 gange på 3 år: Langeland Kommune fik 250.000 kroner til etablering af et testkøkken i Tranekær

I 2012 fik Langeland Kommune 250.000 kroner fra Landdistriktsmidlerne til etablering af et såkaldt testkøkken i det tidligere godskontor ved siden af Tranekær Slot.

Siden har køkkenet været brugt omkring 10 gange.

- Det kunne gå bedre, erkender Bjarne Møller Petersen, der som daværende formand for Planteressource Foreningen Langeland (PRFO) var med til at få køkkenet etableret.

I dag er det Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, der står for driften. Foreningens direktør, Anne Mette Wandsøe, erkender, at der er plads til forbedring.

- Nej, det er ikke ret meget testkøkkenet bruges, siger hun.

For hobbyproducenter

Testkøkkenet blev etableret for at give hobbyproducenter, iværksættere og andre slags opfindere en mulighed for at producere og afprøve nye produkter under ordentlige og godkendte forhold.

Et af målene var at fremme udviklingen af flere lokale fødevarer. Og at give små-producenter en mulighed for at blive mere professionelle.

- Dengang var der ret skrappe krav om et godkendt og særligt køkken. De regler blev siden lempet, således at man må lave meget mere i eget køkken. Det er en af grundene til, at testkøkkenet ikke er blevet brugt så meget, forklarer Anne Mette Wandsøe, som selvfølgelig gerne vil have flere brugere:

- Jeg vil sætte stor pris på, at nogle flere benytter testkøkkenet. Alle medlemmer af fødevarenetværket og PRFO kan leje køkkenet, tilføjer hun.

  • Af: