Naturturisme og tre dykkerklubber i samarbejde om markering af vrag i Lunkebugten. Vragene er fra 2. verdenskrig.

LUNKEBUGTEN: Ret syd for Thurø, i den "ydre del" af Lunkebugten, har de tyske motortorpedobåde ligget siden begyndelsen af maj 1945.

Nogle af dem blev fundet igen i 1995, og nu kan alle vrag-innteresserede dykkere snart finde dem uden ret meget rod med GPS'en. Tre lokale dykkerklubber sørger for bøjer ved de fire vrag, der i dag kan dykkes på. Betonklodserm der skal holde bøjerne, blev udlagt i sidste uge.

230 MTB'ER

Den tyske marine fik bygget i alt 230 af disse motortorpedobåde (MTB) på Friedrich Lüssen værftet i Vegesack Bremen i Nordtyskland under krigen.De syv eller otte både, der blev sejlet ud i Lunkebugten, lå ved værftet í Gl. Hestehauge, hvor de skulle færdigudrustes, blandt andet med maskingeværer

Længden på bådene var 32,7 meter og tonnagen 102 ton.

I dag er bådene groet til, blandt andet med nøgensnegle og sønelliker.

Alle fire vrag ligger indenfor et lille område på under 1 kvadratkilometer på 9-12 meters dybde.

I forbindelse med sænkningen af færgen M/F Ærøsund blev der etableret et godt samarbejde mellem Naturturisme og de tre lokale dykkerklubber, Langelands Dykker klub, Delfinen og Dråben.

- I forbindelse med de afsluttende møder efter at M/F Ærøsund var blevet sænket, blev der fra Naturturisme forespurgt om, hvad der ellers kunne gøres for at fremme undervands-turismen i det sydfynske. Her kom det som det mest naturlige, at de fire vrag af tyske motortorpedobåde fra 2. verdenskrig, der ligger i Lunkebugten, skulle markeres med faste bøjer, fortæller Morten Vous fra Langelands Dykkerklub.

Her kom det som det mest naturlige, at de fire vrag af tyske motortorpedobåde fra 2. verdenskrig der ligger i Lunkebugten, skulle markeres med faste bøjer.

Morten Vous

Disse fire vrag, der ligger på en dybde af cirka 10 meter, har igennem de sidste mange år tiltrukket mange dykkere fra hele Danmark.

- Derfor ville det være naturligt at markere dem, således at alle ville have mulighed for at finde dem samt undgå at det i fremtiden ville være nødvendigt at ankre i vragene. På den måde kan det også sikres, at vragene ikke bliver udsat for bjærgnings-forsøg, tilføjer Morten Vous.     

De fire motortorpedobåde var til reparation på et værft i Svendborg og blev i de sidste dage af 2. verdenskrig sænket af tyskerne selv, for at fjenden, de allierede styrker, ikke skulle få fat i dem. Der blev i alt sænket syv eller otte torpedobåde, men de sidste er der ikke meget tilbage af og det der er, ligger nede under et lag af mudder.

Efter krigen indkøbte Danmark i øvrigt flere af disse torpedobåde af amerikanerne, der havde taget dem som krigsbytte. De var en del af den danske marine fra 1947 til helt op midt i 1960'erne og kan endda ses i det danske lystspil "Sømænd i Knibe" med bl.a. Dirk Passer, Ove Sprogøe mf. på rollelisten.

  • fyens.dk