Hidtil er Snøde Hesselbjerg Stubhave blevet passet med håndkraft. Lokale frygter, at der i fremtiden kan komme store flishugningsmaskiner i skoven.

TRANEKÆR: Snøde Hesselbjerg Stubhave er fredet, og der er derfor grænser for, hvad en ny ejer kan foretage sig.

Alligevel frygter Claus Dalskov, Tranekær, og en gruppe af andre nordlangelændere, at et salg kan føre til ødelæggelser i stubhaven.

- De mindre træer i en stubhave skal skæres ned med jævne mellemrum. Hvis en ny ejer vil bruge træet til flis, risikerer man at der kommer de her meget store flis-maskiner ind i skoven, både til skovning, opsamling bagefter og til selve flishugningen. Det kan ødelægge stubhaven, siger Claus Dalskov, der også er med i bestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomité.

Vi vil helst have, at pasningen af stubhaven foregår på en nænsomt måde. Det er en lille perle, som bør bevares. Denne skovtype er speciel for Langeland, både naturmæssigt og kulturhistorisk.

Claus Dalskov

Hidtil har det været en lokal mand, Erik Hansen, der har passet stubhaven for menighedsrådet. Med håndkraft og på en måde, som har været meget skånsom. Da han meddelte menighedsrådet, at han ønskede at stoppe, tog menighedsrådet beslutningen om at sælge skoven.

- Vi vil helst have, at pasningen af stubhaven foregår på en nænsom måde. Det er en lille perle, som bør bevares. Denne skovtype er speciel for Langeland, både naturmæssigt og kulturhistorisk, fortsætter Claus Dalskov.

I oktober sidste år, da det rygtedes, at menighedsrådet ønskede at sælge skoven, arrangerede en initiativgruppe bestående af blandt andet Jørgen Nielsen, Astrid Ejlersen, Kirsten Seidenfaden, Piet Draiby og Claus Dalskov en tur rundt i skovhaven. Omkring 75 interesserede deltog i turen og et efterfølgende møde.

- Vi undersøgte muligheden for at oprette en slags støtteforening for stubhaven, men det var der ikke baggrund for, oplyser Claus Dalskov.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Menighedsråd skal spare: Svært at komme af med dyr og fredet stubhave

Menighedsråd skal spare: Svært at komme af med dyr og fredet stubhave

Derfor blev stubhaven fredet i 1988

Derfor blev stubhaven fredet i 1988