gospel: Livsglæde, himmelske toner og gåsehud foran alteret. Sådan er onsdag i Bagenkop Kirke

35 korsangere har lysende øjne og spændte smilerynker, da sidste tone i "Days of Elijah" klinger ud oppe i hvælvingen af Bagenkop Kirke.

- Åh, det lød godt, sukker en af dem og får et kærligt klap på skuldreren af kor-naboen. Og så er der æblekage efter første times sang. Sangerne er i alderen 24-72 år. Mænd og kvinder. Alter. Mezzosopraner. Og sopraner. Sammen danner de Langelands eneste gospelkor "Salos" og de er ledet af Line Kromann, uddannet sanger, tandklinikassistent og nybagt mor til gospelbabyen Maggie, som lå i sin mors mave, da koret blev født - og bogstaveligt talt er født til musik.

Klaver og klarinet

- Det var over adskillige kopper kaffe hos præsten Rebecca (Aagaard-Poulsen, red.), at vi blev enige om, at kirkerne skal bruges meget mere. Ja, kort sagt sådan blev koret født, husker Line, 24.

Line er født ind i en musikalsk familie. Forældrene synger og hun har sammen med sine søstre optrådt som et band.

- I skolen spillede jeg klarinet i seks år og osse klaver efter gehør. Musikken har altid været en stor del af mit liv,siger hun.

Flink bank og sød mand

Line flyttede til Odense som 21-årig for at uddanne sig til klinikassistent.

- Mit liv blev ændret, da jeg en aften hørte gospel-koret Nados derinde i Metodistkirken. Korlederen spurgte mig, om jeg ikke vil til København og uddannes som sanger på "Complete One Year Singer". Jo. Øh jo. Men det kostede jo 40.000 og jeg var i gang med en anden uddannelse.

Lines mand, Flemming, skubbedes på og banken sagde ja til at låne hende pengene. Så da præsten Rebecca drak kaffe med Line, så var Salos-koret i Bagenkop lige til det musikalske højreben.

- Jeg havde sagt farvel til Odense og goddag-igen til Langeland og koret fik hurtigt medlemmer. Og der kommer nye til hver måned.

Musikalske venner

Kendetegnende for koret er en smittende musikglæde og hjertevarm imødekommenhed for nye stemmer - og forkærlighed for hjemmebagte pause-kager.

- Bare man kan li' at synge, synge i et rum som kirken med den fede rumklang og så gospelmusik, så er man velkommen i "Salos", opfordrer Line og drømmer om at tage korleder-uddannelsen meget snart.

- Jeg har min uundværlige musikalske makker, Kurt, med mig hver onsdag aften. Han sørger for tonerne, koret sørger for stemmerne og jeg er den heldige, der står i midten og får lov til at binde sløjfen på det hele.

  • Af: