Nytænkning: Langelandske kirker inviterer til meditation og afstressning

Kirketårnet ses på nattehimlen med den generøse vintermåne. Op ad kirkestien blafrer levende lys og ved kirkedøren får alle en fin lille skinnende perle i hånden og kan derefter gå ind i den stearinlys-skinnende kirke i Magleby.

En februar-aften, hvor præst Rebecca Aagaard-Poulsen byder indenfor til meditations-gudstjeneste.

40 mennesker sidder på kirkebænkene og lytter til violinistens sprøde toner.

Den lille perle trilles mellem fingrene og skal senere bruges til en meditativ rejse med præsten som guide.

- I dag skal vi være stille sammen. Bede sammen og synge sammen. Og krydse nogen grænser sammen. I kan skrive en bøn og sætte den på korset, og I kan lægge jer ned på kirkebænkene, hvis I vil. Nu skal vi slappe af.

Ingemanns salme fra 1822 starter med ordene: "Fred hviler over land og by, ej verden larmer mer". Og de ord beskriver meget præcist, hvad der sker i Magleby Kirke. Og salmen bliver også sunget af alle. Som en af tre salmer om stilhed.

Præsten starter en mediativ rejse med udgangspunkt i den lille perle, alle fik ved indgangen. Det hele foregår inde i kirkegængernes hoveder, og fordybelsen rammer alle.

- Der er intet som at være stille sammen i så stort et rum som en kirke, hvisker en af deltagerne.

Et stort trækors ligger på gulvet. En efter en går kirkegængerne stille op og skriver en privat bøn, et håb og et ønske.

- Det her er så rørende. Jeg får gåsehud, siger en anden kirkegænger, der sammen med de andre bevæger sig ud af tavsheden - ud til kaffen og den lune chokoladekage.

Nogen vælger at springe kaffe over og kører hjem, stadigt tavse og rolige. Andre nyder kaffen og violinistens sidste toner. De sidste stearinlys blæses ud. Og kirken er himmelsk stille.

  • Af: