andelstanken: Ideen tager form. De første frø sås måske på Nordlangeland til foråret

- Vi langelændere skal selv gøre det, der skal gøres. Det er os, der skal løfte projektet. Det er vores fælles kærlighed til Langeland, der skal bære det igennem

For Agnete Fog er det afgørende, at ideen om Andelstanken Langeland realiseres af lokale kræfter.

Hun blev formand for projektets støtteforening ved den stiftende generalforsamling i forrige uge, og når hun skal forklare, hvad projektet egentlig går ud på, siger hun allerførst:

- Det er en ny, gammel opskrift på at skabe liv på Langeland.

25 hektar på Nordlangeland

Det vender vi tilbage til, men som alle andre råber Øboen på konkrete eksempler på, hvad der skal ske.

- Jamen, nu bliver der snart forår, og vi skal have nogle frø og planter i jorden, fortæller Agnete.

Andelstanken har kontakt til to lodsejere, som vil leje jord ud til projektet. Et ægtepar har 19 hektar ved Lohals, og Christian Ahlefeldt-Laurvig, greven på Tranekær, stiller seks hektar til rådighed ved Åsø.

- Flere har allerede meldt sig, som vil dyrke jorden med bæredygtige, CO2-neutrale afgrøder, så vi er parat til at gå i gang i det små, fortæller Agnete.

Tanken er, at producent og forbruger skal have direkte kontakt, en fra-mig-til-dig-oplevelse. Kunderne skal vide, hvor deres sunde fødevarer kommer fra, og et handelsselskab er under stiftelse.

Via en app kan kunderne få besked, når forårets første asparges eller efterårets spisekastanjer er klar, og de kan afgive deres ordrer.

Systemet baseres på, at kunderne indbetaler et beløb på forskud, så avlerne har penge at så og plante for. Kunderne får et købe/byttebevis, så får de sidenhen varer for pengene.

- Men varerne kan selvfølgelig også sælges i butikker, og vi er glade for, at brugserne i Bagenkop og Rudkøbing har tilkendegivet, at de muligvis vil sælge varer fra Andelstanken.

Bevægelse genoplives

Så er vi tilbage ved den nye, gamle opskrift, som Agnete nævnte i starten.

Andelstanken Langeland vil nemlig genoplive andelsbevægelsen, som blomstrede i hele Danmark for omkring 100 år siden.

Det var dengang, bønderne gik sammen om at stifte brugsforeninger, som solgte deres varer; slagterier, som forarbejdede deres dyr, og mejerier, som lavede mælken om til smør og ost. 1930'erne var der for eksempel hele 17 andelsmejerier på Langeland. I dag er der ingen.

Men det kan der måske laves om på, så avlerne igen får hånd i hanke med forarbejdningen, og kunderne kan følge deres fødevarer tilbage til udgangspunktet.

Måske får Langeland Danmarks første andelsbageri:

- Vi har kontakt med en bageri-kæde, "Det rene brød", som driver seks butikker i København. De overvejer at etablere et andelsbageri på Langeland, som skal bage brød af mel fra Andelstankens producenter, fortæller Agnete.

Skole og videncenter

På lidt længere sigt er det planen, at de tomme efterskolebygninger i Kragholm syd for Rudkøbing skal omdannes til en skole og et videncenter, hvor folk fra hele landet kan lære og udveksle erfaringer om bæredygtig fødevareproduktion og om Andelstanken i teori og praksis.

Langeland bliver det første sted i Danmark, hvor et moderne andelssamfund bygges op. Andelstanken Langeland bliver en slags demonstrationsprojekt, hvis det altså bliver til noget.

Det tror Agnete selvfølgelig på:

- Siden jeg kom tilbage til Langeland, har jeg mødt rigtig mange engagerede mennesker. 50 deltog i den stiftende generalforsamling, og Andelstanken er nu for alvor forankret blandt langelænderne

Agnete understreger, at støtteforeningen er et fuldstændigt upolitisk forum.

- Vi rummer alt fra Konservative til Enhedsliste-folk, ikke-politiske og alle de andre. Eneste kriterium for at blive medlem er, at du vil det godt for Langeland.

Fælleskab som brand

Andre øer brander sig på for eksempel vedvarende energi (Samsø), bryllupper (Ærø) og sydesalt (Læsø):

- Jeg håber, at Langeland bliver kendt for Andelstanken. For rene madvarer og et stærkt fællesskab baseret på lokal økonomi. Så skal tilflytterne nok komme, siger Agnete Fog.

Mere info: Find Andelstanken Langeland på facebook.

  • Af: