grrr: Fire ben og skarpe tænder er effektiv skadedyrsbekæmpelse

Han har lige holdt sin et-års fødselsdag. To børn serverede en krydderbolle med et enkelt lys i. Det er hans menneskefamilie, der sørger for den slags kærlig hundehygge.

Når han tager arbejdstøjet på og er sammen med de andre forsyningsgutter i neongult, så er det fangsten af og drabet på en rotte, der er arbejdsdagens højdepunkt.

- Hvor er rotterne? Fang dem. Fang dem, siger Jannik Baltzer lokkende til sin firbenede kollega, ven og hund, Diego.

Diegos snude vibrerer, halen logrer, blikket bliver stålfast og kapooow. Så kaster han sig - med en Jack Russels koloenorme og utrættelige energi - ind i de gigantiske bunker af haveaffald på genbrugsstationen i Rudkøbing.

- Han får lynhurtigt færten af rotterne, som gemmer sig inde i haveaffaldet. Enten får han skræmt dem ud, så han kan dræbe dem. Eller osse viser han mig, hvor jeg skal lægge gift.

Rottefesten

Jannik Baltzer er uddannet rottebekæmper og har det seneste år arbejdet fast sammen med sin hund om at bekæmpe rotterne på Langelands genbrugsstationer, spildevandsanlæg og enkelte gange, når der er hul på en kloakledning.

- Nej, han får ikke løn som sådan. Hans sele og hans bur er betalt af forsyningen. Resten står jeg for. For udover han er min kollega, er han også familiens hund, siger Diegos menneske.

De to er sammen i døgndrift. Enten til lydighedstræning, rottetræning og så på opgaverne med at minimere antallet af de langelandske rotter.

- Diegos højdepunkt er, når vi knuser bunkerne med haveaffald. Så er der rottefest. Rotterne mister deres tilholdssted og farer forvirrede henover pladsen. Og så skal I se løjer. Nogen gange hjælper vi menneskekolleger ham med luftbøsser og skovle. Men sidst var altså ham, der tog størstedelen, siger Jannik Baltzer stolt.

Kollegerne i kaffestuen er ikke nærige med klap til deres firbenede kollega. Og desuden skal han nok selv sørge for at få opmærksomhed. Ligesom ude på pladsen, hvis en genbrugskunde smiler til ham. Vupti, så er der gratis Jack Russel-kys til alle. Midt i arbejdstiden.

Miljøvenligt og humant

- Diego og jeg er et supplement til rottebekæmpelsen her på øen. Og jeg er helt sikker på, at vi også er miljøvenlige, for efter Diego kom til sparer vi på giften, fordi han giftfrit slår rotterne ihjel og nok osse mere humant, fortsætter Jannik Baltzer.

Rotter er svære at bekæmpe, fordi de er sky dyr. De gemmer sig godt og skifter ofte tilholdssted. Men ifølge Diegos far, så er det nu blevet endnu sværere for rotterene. Diegos snude og dræberinstinkt er udelukkende tunet ind på rotter.

- Han er med to hele dage om ugen på mission rottedrab. Og han er godt nok sur over, at det ikke er hver dag. Heldigvis er der så nogen derhjemme, der også tilbringer tid med ham og standardbemærkningen, når vi kommer hjem er:

- Far, har Diego fanget nogen rotter i dag?

Og hvis jeg så svarer nej:

- Så vil vi gerne kramme ham.

  • Af: