På grund af forureningsstempel vil ingen købe Claus Pape Henriksens hus i Ørstedsgade i Rudkøbing.

Claus Pape Henriksen føler sig placeret ligesom fortidens hoveribønder:

- Jeg er stavnsbundet, siger han.

Claus Pape Henriksen ejer det lille hus på adressen Ørstedsgade 28, Rudkøbing. Det er lige ved siden af Ørstedsgade 26, som Region Syddanmark har dømt sundhedsfarligt på grund af opløsningsmidler, der stammer fra tidligere renseri-virksomhed på stedet.

- Problemet er, at jeg jo aldrig nogensinde vil kunne sælge huset. Forureningen på stedet er tinglyst, og en eventuel køber vil ikke kunne låne penge til købet. Derfor er huset reelt ingenting værd. Det kan ikke sælges.

Så sundhedsfarlig er grunden, at regionen har besluttet at købe huset, rive det ned og rense grunden.

Men Claus Pape Henriksen har ikke fået samme tilbud.

- Ørstedsgade 26 har fået betegnelsen F2, som betyder, at det er stærkt forurenet. Mit hus har fået samme betegnelse. Det vil de bare ikke købe og rive ned, forklarer Claus Pape Henriksen.

Uvidende om forurening

Han købte huset i 1996. Både sælger og Claus Pape Henriksen var uvidende om forureningen, da handelen foregik. Først i 1998 begyndte det daværende Fyns Amt at undersøge huse og grunde omkring det tidligere renseri i Ørstedsgade 26 - og fandt forurening.

- Problemet er, at jeg jo aldrig nogensinde vil kunne sælge huset. Forureningen på stedet er tinglyst, og en eventuel køber vil ikke kunne låne penge til købet. Derfor er huset reelt ingenting værd. Det kan ikke sælges, siger Claus Pape Henriksen, der løbende har haft kontakt med Region Syddanmarks miljøafdeling.

- Der sker bare ikke noget. Jeg er træt af, at det kører i ring, tilføjer Claus Pape Henriksen.

  • Af: